Krótki termin - #ZEROWASTE
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Promocje
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos

1,99 zł

Cena regularna: 2,75 zł

Najniższa cena: 2,50 zł
szt.
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit

3,99 zł

Cena regularna: 5,65 zł

Najniższa cena: 5,65 zł
szt.

Zdrowe odżywianie – płatki owsiane

Zdrowe odżywianie – płatki owsiane

Płatki śniadaniowe większości z nas kojarzą się ze słodkimi kuleczkami przyrządzanymi na mleku… Jest to potrawa uwielbiana zwłaszcza przez dzieci – i to właśnie przez nie, ponieważ zawiera w sobie całe mnóstwo cukru. Dominujący obecnie w świecie trend zdrowego odżywiania eliminuje na szczęście zwyczaj jedzenia na śniadanie posiłków o wysokiej zawartości węglowodanów prostych, które, co prawda, dostarczają mnóstwa energii, lecz przyczyniają się do spożywania zbyt dużych ilości kalorii w diecie wielu z nas. Zamiast tradycyjnych czekoladowych kulek zdecydowanie lepiej przyrządzać sobie płatki owsiane – Melvit jest producentem dostarczającym na rynek wysokiej jakości płatków cieszących się uznaniem coraz większej liczby konsumentów. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak pożywne i – przede wszystkim – jak smaczne mogą być domowe owsianki. Niektórzy twierdzą nawet, że płatki owsiane są pozbawione smaku – to z pewnością ci, którzy nigdy nie mieli okazji spróbować dobrze przyrządzonego dania na bazie tych płatków. Spieszymy zatem z przedstawieniem dającego się dowolnie modyfikować podstawowego przepisu oraz garścią praktycznych porad dotyczących codziennego przygotowywania smakowitych owsianek. Od teraz żadne śniadanie nie będzie już nudne… 

Tysiąc sposobów na… domową owsiankę

Rzecz jasna, zamieszczenie tutaj aż tysiąca przepisów jest niemożliwe, jednak to, ile tak naprawdę stworzą ich nasi czytelnicy, zależy wyłącznie od nich… Schemat jest bardzo prosty i polega jedynie na dodawaniu lub rotacji poszczególnych składników – my polecamy korzystanie gównie z produktów sezonowych, jednak nie upieramy się przy tym, że trzeba się trzymać wyłącznie tych artykułów. Otóż niech każdy dodaje do swojej owsianki to, co najbardziej lubi. W końcu chodzi o to, by dieta służyła nam, a nie my diecie, o czym pisaliśmy już w jednym z naszych poprzednich artykułów. A więc – do rzeczy… Przede wszystkim swoje danie możecie przygotować na ciepło lub zimno: gotując na wodzie lub mleku albo wstawiając na noc do lodówki (otrzymuje się wtedy tzw. owsiankę nocną). Chodzi o to, by płatki owsiane nabrały wody i napęczniały, dzięki czemu zyskały przyjazną dla naszego organizmu lekkostrawną formę. Gotujemy więc w podwojonej względem samych płatków ilości płynu lub zalewamy w takiej samej proporcji i odstawiamy do lodówki. W wersji na zimno można dodać także jogurtu naturalnego, co zwiększy odrobinę sytość tak przyrządzonego posiłku. Cała reszta przygotowania pozostaje kwestią indywidualnych preferencji oraz fantazji gotującego – naprawdę można zaszaleć.

Trochę owoców, trochę orzechów, trochę ziaren…

Owsianka przyrządzona na mleku lub wodzie nie należy jeszcze do najsmaczniejszych dań – o charakterze tego posiłku decydują każdorazowo dodatki. Obowiązkowym elementem każdej owsianki są owoce, takie jak jabłko, banan, gruszka, ananas, maliny, truskawki czy borówki. Mogą być świeże (dostępne aktualnie na bazarze) lub mrożone. Jedne i drugie dostarczą naszemu organizmowi mnóstwa witamin oraz nadadzą daniu wspaniałego smaku. Ich wybór zależy właściwie od naszych preferencji i daje w zasadzie możliwość tworzenia nieskończonej liczby wariantów. W razie braku dostępności – na przykład podczas biwaku – świeżych lub mrożonych owoców, z powodzeniem można zastosować również naturalne przetwory owocowe. Sięgając po nie, warto jednak zwrócić uwagę na zawartość cukru w danej konfiturze (wybieramy zawsze niskosłodzony wariant). Dobrym pomysłem będzie również sięgnięcie po bakalie – orzechy i suszone owoce świetnie uzupełnią smak naszego dania. Dla podkreślenia smaku można również dodać do owsianki miodu, w wielu wariantach doskonale sprawdzi się także mielony cynamon, który wydobędzie dodatkowy aromat potrawy. Polecamy także dodawać do swoich dań ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Jak zatem widać, kombinacji jest mnóstwo – wystarczy jedynie wybrać swoje ulubione dodatki i cieszyć się smakiem najlepszej owsianki na co dzień. Zachęcamy jednak do eksperymentowania i próbowania nowych połączeń smakowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl