Mąka… Na temat jej typów, wartości odżywczych i podstawowych sposobów wykorzystania napisaliśmy już kilka artykułów. Teraz nadszedł z kolei czas na garść bardziej praktycznych porad w postaci nietypowych przepisów, ciekawych zastosowań mąki w kuchni oraz kilku wskazówek ułatwiających codzienne gotowanie i pieczenie. Ponieważ mąkę kojarzymy głównie z wyrobem pieczywa, zaczniemy właśnie od porad dotyczących tej konkretnej aktywności kulinarnej. W dobie szerokiej dostępności słabej jakości pieczywa coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie chleba w domu. Rozmaite legendy na temat dziwnych składników przedłużających żywotność bagietek z marketu skutecznie zniechęca do ich zakupu, mobilizując nas z kolei do wykorzystania własnego piekarnika. Niestety, życie w nieustannym pośpiechu oraz powszechna dostępność wielu produktów oduczyły nas cierpliwości – a to właśnie ona jest najważniejszym elementem podczas wyrobu domowego pieczywa. Żeby chleb udał się smaczny, puszysty i z chrupiącą skórką, trzeba mu poświęcić wystarczająco dużo czasu. Pamiętać też należy o użyciu właściwej mąki – mąka żytnia razowa Melvit będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto ceni sobie dobry smak ciemnego pieczywa. Nie trzeba się jednak ograniczać do jednego typu mąki. Po dojściu do odpowiedniej wprawy warto z nimi poeksperymentować, by stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.
Chleb na drożdżach czy na zakwasie?
Zabierając się do wypieku własnego chleba, można postawić na dwa sposoby „aktywowania” ciasta, mianowicie za pomocą drożdży (zarówno tych zwykłych, jak i instant) lub przy użyciu zakwasu. Obydwa sposoby są świetne, lecz my zdecydowanie polecamy ten drugi. Pamiętać jednak należy, że stworzenie zakwasu chlebowego wymaga czasu oraz codziennej uwagi. Sam proces nie jest zbyt skomplikowany, polega bowiem na mieszaniu ze sobą mąki i wody, jednak potrzebuje systematyczności. Zakwas trzeba codziennie „dokarmiać”, dodając do niego kolejną porcje wody z mąką. Należy też uważać, by zaczyn nie uległ zepsuciu – najlepiej robić to, kontrolując czy na powierzchni naczynia, w którym się on znajduje, nie pojawia się pleśń. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, zakwas będzie gotowy po około tygodniu pracy. Wystarczy wówczas znaleźć odpowiedni przepis, połączyć składniki we właściwej proporcji, odczekać od kilku do kilkunastu godzin i upiec swój pierwszy chleb. Dla lubiących eksperymentować, mamy dobrą radę: używając więcej niż jednego gatunku mąki, warto łączyć produkty jednej i tej samej marki, np. Melvit – mąka gryczana tego producenta doskonale połączy się z mąką żytnią, nadając wypiekom charakterystycznego smaku.
Inne sposoby wykorzystania w domowych warunkach mąki gryczanej
Dobrej jakości mąka gryczana Melvit pozwala przyrządzić w zaciszu kuchni domowej wiele różnych przysmaków – od naleśników i gofrów, przez makarony, na pizzy oraz pierogach kończąc. Wielu kucharzy uważa, że jej specyficzny smak może nie każdemu przypaść do gustu, jednak my myślimy, że warto spróbować, choćby ze względu na dobroczynne właściwości tego typu mąki. Pozyskiwany z gryki surowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz wysoką zawartością błonnika, toteż może świetnie wypełniać dietę osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego, z powodzeniem zastępując produkty powstałe na bazie mąki pszennej. Korzystając z mąki gryczanej, warto pamiętać o tym, że ma ona bardzo wysoką wodochłonność, dlatego będzie wymagała użycia większej ilości wody niż pozostałe typy. Jeśli więc będziemy korzystali z jakiegoś starego przepisu, zastępując zwykłą mąkę mąką gryczaną, pamiętajmy o tym, by dodać większej ilości płynów – bez względu na to, czy będzie to zwykła woda, czy może na przykład piwo, które doskonale sprawdzi się we wszystkich przepisach na naleśniki. Niech nas nie zdziwi też odrobinę mniejsza elastyczność placków niż w przypadku tych, które znaliśmy do tej pory – to zupełnie normalne zjawisko, które zupełnie nie ma wpływu na smak dań.