Kiedy kończy się lato, stopniowo maleje dostęp do świeżych warzyw i owoców. Poza sezonem trudno znaleźć w sklepach duży wybór tych lokalnych i przepełnionych witaminami produktów. Odczuwają to zwłaszcza wegetarianie i weganie, dla których owoce i warzywa stanowią podstawę codziennej diety. Poza sezonem zawsze można skorzystać z ich konserwowej alternatywy, czyli pysznych i pożywnych przetworów. W wielu gospodarstwach domowych ich produkcję rozpoczyna się już latem, kiedy na rynku można nabyć praktycznie każdy owoc czy warzywo i to w dowolnych ilościach. Przygotowanie kiszonek, konfitur czy warzywnych mieszanek w octowej zalewie wcale nie musi być trudne. Co więcej, wiele sklepów oferuje wysokiej jakości gotowe produkty w słoikach i to w wielu wariantach. Stanowią one podstawę wyposażenia domowej spiżarni w okresie, kiedy po pysznych sezonowych świeżych specjałach nie ma w magazynach śladu. Przetworzone w ten sposób mieszanki warzywno-owocowe mogą przetrwać w naszej piwnicy długi czas bez utraty walorów smakowych czy odżywczych. Wystarczy, że zostaną odpowiednio przygotowane.
Zdrowie w słoiku, czyli pyszne i odżywcze przetwory
Popularne obecnie gotowe produkty na bazie warzyw i owoców to nie tylko słoikowa marmolada czy kiszone ogórki! Wśród konserwowanych smakołyków sporym zainteresowaniem miłośników naturalnych przekąsek cieszą się: wegańskie pasztety, konfitury, pasty i sosy pomidorowe, musztardy, powidła oraz mieszanki, a także inne smaczne smarowidła z owoców i warzyw. Dla wielu osób stanowią nieodłączny element codziennych posiłków lub nawet ich podstawę! Z powodzeniem można przyrządzić je, nie używając do tego spulchniaczy, sztucznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Są doskonałym uzupełnieniem przygotowywanych dań, a także istną bombą witaminową! Kiszonki to na przykład bogate źródło witaminy C i innych cennych mikroelementów. Korzystnie działają na mikroflorę jelitową i zabezpieczają układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym. Właśnie dlatego warto dodawać je do kanapek czy w formie surówki do obiadu. Znakomite przetwory warzywne oferuje dziś niemal każdy sklep internetowy ze zdrową żywnością. Kupują je nie tylko weganie, ale także osoby dbające o zdrowe nawyki żywieniowe. Konserwowe ogórki czy inne rarytasy w słoikach mogą stanowić smaczny zamiennik przetworzonych przekąsek na każdej imprezie lub bankiecie. Ponadto tego typu produkty posiadają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Mogą więc z powodzeniem sięgać po nie zarówno diabetycy, jak i osoby na dietach redukcyjnych.
Przetwory warzywne — podstawa domowej spiżarni
Niegdyś, niezależnie od statusu społecznego czy materialnego, każde gospodarstwo posiadało własną spiżarnię z przetworami na zimę. Dawało to pewnego rodzaju zabezpieczenie na przysłowiową czarną godzinę. Właśnie dlatego półki domowych piwniczek czy magazynów żywnościowych wręcz uginały się od słoików z pełnowartościowymi specjałami z owoców i warzyw. Dzięki ich przedłużonej trwałości można było po nie sięgnąć nawet po wielu miesiącach, a one nie traciły ani na walorach odżywczych, ani smakowych. W dobie braku produktów spożywczych w sklepach w okresie wojny czy PRL-u tego typu smakołyki stawały się wysoce pożądane. Idealnie sprawdzały się do dań obiadowych i jako przystawka. Obecnie weki przeżywają prawdziwy renesans! Doceniają je miłośnicy zdrowego odżywiania i niebanalnych smaków. Wiedzą oni bowiem, że przyrządzając je do domowej spiżarni, zyskują nie tylko pyszną zakąskę, ale także istną bombę witaminową. Można przygotowywać je zarówno na słodko (jako pożywną konfiturę i dodatek deserowy), jak i na słono (w tym wypadku najlepiej sprawdzą się ogórki lub papryka). Stanowią idealny składnik dań obiadowych. Owoce w słoikach to natomiast dobra alternatywa dla przetworzonych słodyczy, dlatego warto zaserwować je dzieciom zamiast słodkiego batonika na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wspomaga to ich naturalny zdrowy rozwój i zapewnia energię na długi czas, co ma ogromne znacznie w okresie nauki szkolnej.