WYPRZEDAŻ
Crispy Vegan 100g Melvit
Crispy Vegan 100g Melvit
4,19 zł
szt.
Sok z buraków z jabłkiem 1l Dawtona
Sok z buraków z jabłkiem 1l Dawtona
4,79 zł 3,83 zł
szt.
Konserwa wieprzowa bez konserwantów 300g Krakus
Konserwa wieprzowa bez konserwantów 300g Krakus
7,59 zł 6,45 zł
szt.
Promocje
BIO Płatki owsiane błyskawiczne 500g Melvit
BIO Płatki owsiane błyskawiczne 500g Melvit
5,19 zł 4,67 zł
szt.
Konserwa wieprzowa bez konserwantów 300g Krakus
Konserwa wieprzowa bez konserwantów 300g Krakus
7,59 zł 6,45 zł
szt.
BIO Płatki owsiane górskie 500g Melvit
BIO Płatki owsiane górskie 500g Melvit
5,19 zł 4,67 zł
szt.
Sok z buraków z jabłkiem 1l Dawtona
Sok z buraków z jabłkiem 1l Dawtona
4,79 zł 3,83 zł
szt.
Konserwa Ogony w słoninie 900ml Golden Milk
Konserwa Ogony w słoninie 900ml Golden Milk
18,59 zł 12,99 zł
szt.

Zalety domowego przyrządzania konserw mięsnych

Mięsna konserwa

W Internecie łatwo znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania o przedłużonym terminie ważności. Produkcja domowych konserw może być nie tylko sprawdzoną metodą na zapewnienie sobie przekąsek o dobrym składzie na każdą długą podróż, ale także interesującym sposobem na spędzanie czasu w kuchni. Dla pasjonatów gotowania przyrządzenie konserwy będzie na pewno ciekawym wyzwaniem kulinarnym. Często tego typu przepisy na dania mięsne powstają w wyniku kuchennych eksperymentów, zapewniając w efekcie domownikom smaczne propozycje posiłków. Sprawdzą się one na wypadek wyprawy w góry lub… kwarantanny! Dzięki możliwości ich długiego przechowywania naturalne konserwy są sprawdzonym zabezpieczeniem przeciw potencjalnym pustkom w lodówce. Ich przyrządzenie wbrew pozorom wcale nie musi być trudne. Ten sposób ratowania resztek wędlin czy mięsa z obiadu przypadnie także do gustu osobom żyjącym w myśl zasady zero waste!

Dobra konserwa domowej produkcji

Samodzielne przyrządzanie produktów peklowanych lub weków wielu osobom kojarzy się jedynie z zamierzchłymi czasami PRL-u, kiedy to półki sklepowe świeciły pustkami. Sytuacja ta wymogła na wielu gospodarstwach domowych rozpoczęcie własnej produkcji przetworów z różnego typu składników. Produkty, takie jak wołowina w słoiku stały się dla wielu istnym rarytasem, który stanowił podstawę każdej prywatki lub rodzinnej uroczystości. Tego typu smakołyki chętnie wykorzystywano też na biwakach lub wyjazdach w góry. Wyróżniały się one przecież długą przydatnością do spożycia i odpornością na zmiany temperatur. Można je było bez obaw zabrać ze sobą na wyprawę nawet w środku upalnego lata. Ich przygotowanie nie tylko zaoszczędzało więc sporo czasu, ale także dawało pewność, że zabrany w drogę prowiant przetrwa wszelkie niedogodności związane z podróżą. Słoik wystarczyło odkręcić, by już po chwili cieszyć się pysznym mięsem z dodatkiem smalczyku lub galaretki. W zestawie ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami takie danie mogło uchodzić za przysmak każdego pola namiotowego! Obecnie wydawać by się mogło, że konserwa bez konserwantów należy do rzadkości, jednak wielu producentów oferuje tego typu produkty i to w różnych wariantach smakowych! Są one łatwo dostępne w punktach ze zdrową żywnością, kompleksowo wyposażonych delikatesach lub sklepie internetowym. Do dziś mają wielu zwolenników, dla których stanowią ulubiony dodatek do kanapek. W towarzystwie konserwowych lub kiszonych ogórków to dobry pomysł na pyszną i sycącą kolację!

Jak samemu przyrządzić mięsne konserwy?

Sporządzenie domowej konserwy to doskonały sposób na wydłużenie terminu przydatności do spożycia wielu produktów, które w normalnych warunkach mogłyby się zmarnować. Jeśli w naszej lodówce zalegają resztki kiełbasy lub mięsa z obiadu, to warto dać im drugie życie, umieszczając je w słoiku. Składniki mięsne należy natomiast zmielić w maszynce lub pokroić na drobną kostkę, macerując je solą i dowolnymi przyprawami. Pomiędzy łączonymi ze sobą cząstkami można umieścić także czosnek, ziele angielskie lub pieprz, by nadać mieszance bardziej intensywny aromat lub zapewnić właściwy stopień pikantności. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na kilka godzin, by całość wchłonęła przyprawy. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody zaprawionej pieprzem i liściem laurowym. Odstawiamy ją na około 15 minut. Później do wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W międzyczasie mięso należy umieścić w wyparzonych wcześniej słoikach w taki sposób, by ściśle przylegało do ścianek. Odległość między wieczkiem a zawartością powinna wynosić minimum 2 cm. Stanowi to optymalną przestrzeń, która umożliwi sprawne zawekowanie słoików. Ostatnim krokiem przy sporządzeniu konserwy jest zalanie uprzednio przygotowanym wywarem zawartości pojemników, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca i ich szczelne zakręcenie. Jak widać, nie musi być to wcale proces trudny, a ponadto tak wykonane konserwy są stosunkowo tanim i zdrowym sposobem gromadzenia zapasów w domowej spiżarni. Dobrze przyrządzone zyskują trwałość nawet do 2 lat, dzięki czemu nie trzeba martwić się o ich szybkie zepsucie. Jeśli jednak nie mamy na co dzień zbyt wiele czasu na samodzielne przygotowywanie tego typu smakołyków, to konserwy o dobrym składzie można też z powodzeniem nabyć za pośrednictwem sklepu internetowego. Zyskujemy dzięki temu wybór wielu ciekawych wersji tego produktu, co docenią nie tylko smakosze, ale także turyści odbywający długie podróże.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl