Codzienne obowiązki i pośpiech często sprawiają, że jemy cokolwiek lub stale to samo. Nie mamy czasu lub chęci, by przygotować pożywny obiad, który dałby nam energię na resztę dnia. Wielu z nas ogranicza się do prostych kanapek na śniadanie czy kolację, niekiedy nawet bez dodatku warzyw. Słaba dieta prędzej czy później da o sobie znać, dlatego naprawdę warto zmienić nawyki żywieniowe i opracować wartościowe menu na co dzień. Wbrew pozorom, nie jest to trudne, a prostych przepisów w internecie nie brakuje. Niezależnie od tego, czy jesteśmy wegetarianami czy nie, bez trudu znajdziemy ciekawe pomysły na posiłki, które nie tylko pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, ale i uprzyjemnią nam każdy kolejny dzień. To jasne, że nie każdy ma wystarczająco dużo czasu, by poświęcać go na długie gotowanie skomplikowanych potraw, dlatego przyjmijmy, że priorytetem dla nas jest prostota, krótki czas przygotowania i pożywne składniki odżywcze. Do tych ostatnich możemy zaliczyć naturalne przetwory owocowe. Szeroki wybór konfitur, dżemów, powideł czy soków dają szerokie pole do popisu w kwestii przyrządzenia smacznych przekąsek i pożywnych pełnowartościowych posiłków. Co szczególnie dobrze smakuje z wykorzystaniem słodkich przetworów?
Naturalne przetwory owocowe – do owsianki i omletów
Powszechnie wiadomo, że płatki owsiane to wartościowa propozycja na śniadanie. Owsianka na mleku jest sycąca, ale przede wszystkim zawiera witaminy, błonnik, magnez i żelazo. Dietetycy gorąco ją polecają, jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z owocowymi dodatkami, takimi jak rodzynki, kawałki bananów lub jabłka czy właśnie przetwory owocowe. Te ostatnie szczególnie wzbogacają owsiankę, gdyż słodkie nadzienie rozprowadza się po całym daniu, nadając mu intensywny owocowy smak i kolor. Co szczególnie ważne, posiłek ten przygotowuje się błyskawicznie. Po przyrządzeniu wystarczą dwie łyżeczki niskosłodzonego dżemu lub konfitury, które wymieszamy z płatkami i mlekiem, a pełnowartościowe śniadanie będzie gotowe! Oprócz owsianki idealnym pomysłem na sycący poranny posiłek są dania z jajek. Tutaj propozycji jest mnóstwo. Naleśniki czy gofry są przepyszne, jednak ich przygotowanie może zająć trochę więcej czasu, dlatego, jeśli spieszymy się do pracy czy na zajęcia, najlepszym rozwiązaniem w dni powszednie będzie tradycyjny omlet. Wariant na słodko wymaga, by oddzielić żółtko od białka, a to drugie dodatkowo ubić mikserem. Do ciasta dodajemy mleko oraz mąkę, mieszamy i wykładamy na patelnię. W ten sposób uzyskujemy puszyste ciasto, które idealnie będzie się komponować z dobrej jakości dżemem. Oprócz przetworów, na omlet warto nałożyć również serek śmietankowy. Całość smakuje fantastycznie i zawiera bogate składniki odżywcze. Alternatywnie, posiłek możemy ozdobić mniejszymi owocami, jeśli mamy je pod ręką. Kilka truskawek lub malin dodatkowo uatrakcyjni nasze śniadanie.
Słodkie owocowe przysmaki – przetwory nie tylko na śniadanie
Jeden słoiczek dżemu będziemy w stanie wykorzystać do rozmaitych posiłków na słodko i to nie tylko śniadaniowych. Jogurt naturalny z dodatkiem przetworu i płatkami musli okaże się zarówno doskonałą propozycją na deser, jak i pełnowartościowym posiłkiem w południe przed obiadem. Własnoręcznie skomponowany przysmak będzie o wiele zdrowszy i świeższy, a tym samym dużo lepszy w smaku i bardziej sycący. Jeśli z kolei mamy ochotę na zwykłą kanapkę z dżemem, dodatkowa warstwa twarożku sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. Oczywiście przetwory owocowe wykorzystujemy na co dzień również do pieczenia. W sklepach internetowych znajdziemy między innymi dżemy z czarnej porzeczki lub wiśniowe, które doskonale sprawdzą się również przy tych najprostszych ciastach. Jeśli chcemy się sprawdzić w robieniu słodkich wypieków, takie łatwe przepisy to coś właśnie dla nas, a słoiczek z dżemem lub konfiturą będzie stanowił pyszne nadzienie. Szeroki wybór przetworów to jedno. Równie duże znaczenie ma ich jakość. Jeśli zamierzamy regularnie dodawać je do posiłków, warto wybierać przede wszystkim dżemy z racji stosunkowo niskiej zawartości cukru. Jednak i tutaj zaleca się dokonywać selekcji i szukać tych niskosłodzonych. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że każde słodkie danie zapewni odpowiednie wartości odżywcze bez zbędnych kalorii.