Zdrowy tryb życia bardzo często wiąże się z szukaniem różnego rodzaju alternatyw dla stosowanych w kuchni składników. Naturalne słodziki w coraz większej ilości zastępują cukier rafinowany, natomiast różnorodne odmiany mąki zaczynają być popularniejsze niż tradycyjna pszenna. Pieczywo może być szkodliwe dla organizmu, ze względu na dużą ilość glutenu i skrobi, mogących spowalniać metabolizm i utrudniać procesy trawienne. Produkty takie jak mąka żytnia Melvit sprawdzają się doskonale w kuchni osób chcących zdrowiej się odżywiać. Jest ona bogatym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. Ma to wpływ nie tylko na szybszą utratę wagi, ale również poprawę samopoczucia. Zamiana codziennie spożywanego pieczywa na takie wykonane z mąki żytniej jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu niezbędnych składników mineralnych, jak fosfor, potas, magnez i żelazo. W sklepach pojawia się ona w kilku rodzajach, z których jedne sprawdzają się lepiej do wypieku pieczywa, a inne do wykonywania ciasta na makaron, pierogi czy naleśniki. Wybór odpowiedniego typu może urozmaicić przygotowywane posiłki oraz dodatkowo zwiększy ilość spożywanych za ich pomocą składników odżywczych.
Czym charakteryzuje się mąka żytnia razowa?
Popularność zdrowego odżywiania sprawia, że korzystne dla organizmu alternatywy różnych składników są coraz szerzej dostępne. Wciąż jednak najłatwiej jest zaopatrzyć się w nie w sklepach specjalizujących się w sprzedaży ekologicznej żywności. Mąkę żytnią można kupić w typie jasnym 720 lub pełnoziarnistym razowym 2000. Czym wyższe jest oznaczenie numeryczne, tym produkt charakteryzuje się ciemniejszą barwą. Poza tym posiada wtedy większą ilość składników mineralnych, a także mniejszy indeks glikemiczny i niższą zawartość glutenu. Dzięki temu więcej osób może cieszyć się jedzeniem chleba, bez niepożądanych skutków ubocznych. Gruboziarnista mąka żytnia razowa Melvit ma nieregularną konsystencję, zawierającą cząstki łusek ziarna, dlatego najlepiej sprawdza się do wypieku pieczywa. Posiada ono niezwykły smak i aromat, który zdecydowanie wzbogaci codziennie przygotowywane kanapki, a dodatkowo pomoże w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Normuje również wydzielanie się insuliny, co może pomóc w zredukowaniu skoków cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę. Produkt ten wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wielu układów w organizmie, dlatego spożywanie wykonanego z niego pieczywa jest zalecane w każdym wieku. Mąka żytnia, to jedna z najzdrowszych na świecie, dlatego coraz częściej trafia do kuchni osób świadomie wybierających korzystne dla nich produkty, które urozmaicają codzienną dietę, a jednocześnie pomagają w poprawie jakości życia.
Zastosowanie w zdrowej diecie
Mąka jest jednym z produktów, który jest spożywany każdego dnia w formie pieczywa, ciast, makaronów czy słodkich naleśników i gofrów. Z tego powodu zamiana tradycyjnego pszennego produktu na ten wykonywany z ziaren żyta cieszy się wielką popularnością. Pozwala to na ograniczenie spożywanego glutenu i skrobi oraz zastąpienie ich dużą ilością witamin i składników mineralnych. Zastosowanie tego typu mąki wzbogaca smak wykonywanych z niej potraw, a właściwości zdrowotne nie tylko poprawiają funkcjonowanie organizmu, ale również wpływają pozytywnie na samopoczucie i energię. Jasne odmiany mąki żytniej mogą być stosowane zamiast pszennej do wypieku ciast, a także przyrządzania wielu słodkich i wytrawnych potraw. Placki z cukinią lub jabłkiem, to proste do wykonania obiady, które dzięki zastosowaniu odpowiednich składników mogą być lekkostrawne i zdrowe, nawet dla osób z nietolerancją glutenu czy diabetyków. Mąka pełnoziarnista razowa nadaje potrawom wyjątkowego smaku i właściwości. Może być stopniowo dodawana do diety poprzez mieszanie jej z innymi typami. W ten sposób uzupełnia się zapotrzebowanie organizmu na wiele z obecnych w niej składników mineralnych. Wykonane z jej użyciem makarony, tarty, pierogi czy przygotowywane w domu pieczywo będą wspomagały układ trawienny i krwionośny.