Kulinarne zastosowania przetworów owocowych

przetwory owocowe

Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez owocowego soku czy też tradycyjne ciasto bez powideł. Od śniadaniowych dżemów aż po kompoty przyrządzone przez babcię — przetwory pozwalają na cieszenie się smakiem owoców na wiele różnych sposobów. Są wykonywane w domowych warunkach latem i jesienią. Zamknięte w słoiczku skarby stanowią idealny dodatek do wielu posiłków. Dzięki obecności darów natury desery i potrawy zyskują unikalny smak, a my dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na to, by własnoręcznie przygotować tradycyjne przetwory owocowe. Sklepy z ekologiczną żywnością posiadają w swoim asortymencie naturalne artykuły żywnościowe wysokiej jakości, które mogą wzbogacić domową spiżarnię. Należy zwrócić szczególną uwagę na jedzenie, które nie posiada sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Decydując się na wyprawę do lokalnego supermarketu, warto wiedzieć, czym wyróżniają się wartościowe produkty i jakie korzyści wynikają z wprowadzenia takich bio smakołyków do swojej diety. Choć słoiczki z dżemem mogą wydawać się podobne, często znacząco się od siebie różnią, np. ilością wykorzystanego cukru. Na co należy uważać podczas zakupu? Przedstawiamy różne rodzaje przetworów oraz ich właściwości zdrowotne.

Przetwory owocowe w polskiej kuchni

Naturalne przetwory owocowe posiadają wiele zastosowań, dlatego warto zadbać o ich obecność w spiżarni. Wśród najpopularniejszych produktów znajdą się dżemy — przetwory, które najbardziej kojarzą się z czasami dzieciństwa. Przyrządza się je z owoców, wody i cukru. Własnoręczne przygotowanie słoiczka z przysmakiem może stanowić problem ze względu na trudności w praktycznym oszacowaniu proporcji tych składników. Większość ludzi kojarzy je jako dodatek do porannych kanapek lub naleśników, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich uniwersalnego zastosowania. Dżemy mogą być fantastycznym dodatkiem do dań mięsnych — borówki w takiej postaci często łączy się z grillowaną karkówką. Choć w Polsce popularne są dżemy wykonywane z owoców, uznaniem sąsiadów cieszą się te, które zostały wykonane z warzyw, takich jak marchew. Z kolei przetwory w zalewie umożliwiają cieszenie się smakiem typowo letnich owoców zimą. Przysmaki z puszki stanowią nie tylko soczysty dodatek do deserów (jak np. galaretka), ale i mogą pomóc w stworzeniu ciekawych wariacji smakowych tradycyjnych potraw (jak np. kurczak z ananasem). Mleczko kokosowe często gości w potrawach kuchni orientalnej, jednak może być stosowane także jako dodatek do drinków imprezowych lub smaczna alternatywa śmietanki do kawy.

Przetwory owocowe — wybierajmy te najlepsze

Naturalnie przyrządzone przetwory mogą stanowić źródło cennych wartości odżywczych. Wynika to z faktu, że owoce, z których są zrobione zawierają w sobie liczne witaminy niezbędne do funkcjonowania. Większość z nich ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Tradycyjne dżemy są najczęściej produkowane z wiśni i truskawek, przy czym te pierwsze wpływają na proces widzenia i wzmacniają układ immunologiczny, natomiast drugie są bogate w takie składniki, jak błonnik i potas, dzięki czemu chronią organizm przed wieloma chorobami. Często jest tak, że kolorowe słoiczki, które znajdziemy na sklepowych półkach, wprowadzają nas w błąd. Na co warto zwrócić uwagę decydując się na zakup? Przede wszystkim na skład, ponieważ wiele artykułów spożywczych posiada zbędne konserwanty i ulepszacze smaku, dlatego przy wyborze przetworów, należy przyjrzeć się opakowaniu — ważna jest obecność dodatkowych certyfikatów, które potwierdzałyby naturalne pochodzenie. Ponadto, każdy przetwór powinien posiadać specjalny wykaz z informacją zawierającą zestawienie wykorzystanych składników. Dzięki czytaniu etykiet unikniemy kupna produktu dosładzanego sztucznie za pomocą np. dużej ilości syropu glukozowo-fruktozowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl