Handel spożywczy na przestrzeni lat bardzo się rozwinął. Za sprawą powszechnej dostępności towarów możemy kupić wszystko, na co tylko mamy ochotę, a jedyną przeszkodą stojącą na drodze jest budżet. Głównie właśnie przez to konsumenci odchodzą od przygotowywania własnych przetworów owocowych i zdrowych przekąsek. Wbrew pozorom nie zabiera to aż tak wiele czasu, jak mogłoby się wydawać. Tworzenie własnych wyrobów to między innymi sposób na ciekawe spędzenie wolnej chwili z domownikami, lecz przede wszystkim daje stuprocentową pewność tego, że jemy zdrowo.
Wiele osób zapomina o czytaniu etykiet składu, a to one mogą powiedzieć nam, co znajduje się w danym produkcie. Niestety, nie zawsze możemy wierzyć chwytliwemu tytułowi „100% owoców”, ponieważ w składach nawet takich artykułów znajduje się cukier i inne składniki wypełniające, poprawiacze smaku. Nie wszystkie te dodatki są dobre dla naszego zdrowia, więc powinniśmy mocno kontrolować to, co kupujemy i w jakich sklepach robimy zakupy. Warto czasem wybrać się do takich z asortymentem obejmującym wyłącznie zdrową żywność.
Korzyści płynące z własnych wyrobów
Dżemy, powidła i marmolady to uwielbiane przez wiele osób produkty. Na półkach sklepowych z łatwością znajdziemy słoiczki z wyrobami o różnych smakach. Sprawdzając jednak ich skład, szybko można zauważyć, że wybór faktycznie zdrowych, naturalnych przetworów owocowych jest mocno zawężony. Większość z nich ma w sobie nawet 50% cukru, co, jak łatwo się domyślić, nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, a przy okazji wagę. Decydując się na produkcję własnych przetworów mamy możliwość kontrolowania ilości poszczególnych składników – dodajemy tyle, ile uznamy za stosowne. Sam proces tworzenia ich nie jest skomplikowany. Wybrane owoce myjemy, przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier, a następnie gotujemy przez kilka godzin. Warto napomnieć, że istnieje możliwość przygotowania konfitur bez tego dodatku lub zamiany na zdrowszy słodzik, np. ksylitol.
Kolejną korzyścią płynącą z przygotowywania własnych powideł jest różnorodność smaków. Możemy wybrać do tego jakiekolwiek owoce, a tym samym zrobić dość unikatowy dżem, np. z papai czy marakui. W celu wsparcia naszego zdrowia, chociażby w okresie, gdy jest duża tendencja do zachorowań na grypę, warto urozmaicić dżemy zdrowymi nasionami. Ostatnio bardzo popularne jest siemię lniane, które dostarcza do organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, a także antyoksydanty. Pomoże nam w walce z niestrawnością, poprawiając procesy trawienne czy redukując poziom cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że przygotowywanie swoich wyrobów nie jest jedynym sposobem na pozyskanie pełnowartościowych przetworów owocowych. Sklep ze zdrową żywnością również posiada bogaty asortyment w tym zakresie. Jest to dobra alternatywa dla zapracowanych ludzi, którzy mimo wszystko chcieliby jeść zdrowo. Dodatkowo posiadają one znacznie więcej artykułów wartych uwagi osoby, która chce się prawidłowo odżywiać.
Czym są zdrowe przekąski?
W czasie oglądania filmu naturalnym odruchem wielu ludzi jest sięgnięcie po jakiś smakołyk. Często wtedy decydujemy się na chipsy, żelki czy inne słodkości. Lepszą alternatywą będą BIO przekąski, które zazwyczaj jakością składników i swoim składem mają konsumentowi wiele do zaoferowania. Ilość cukru i kalorii potrafi być nawet o połowę niższa, a nasyci nas tak samo. Takie produkty można znaleźć w działach EKO lub w sklepach ze zdrową żywnością. Warto zdecydować się na przykład na zbożowe wafelki z sezamem, posypane dodatkowo słonecznikiem czy nawet zwykłe kabanosy o jak najwyższej zawartości mięsa.
Takie przekąski spożywane z umiarem nie wpłyną drastycznie na nasze zdrowie i wagę, a sprawią, że nie będziemy mieli ochoty na dalsze podjadanie. Dobrym pomysłem jest również wzięcie zwykłego jabłka, choć z uwagi na ilość cukrów prostych nie powinno się ich jeść zbyt dużo. Warto też postawić na guacamole lub hummus z pokrojoną w słupki marchewką. Klasyczne paluszki można zamienić na orkiszowe, które nie zawierają tak dużych ilości soli. Najsłodszą zakąską będzie chałwa sezamowa słodzona miodem, co dodatkowo zapewni nam witaminy, takie jak A, C, B6, B9 czy B12 oraz podniesie odporność.