Krótki termin - #ZEROWASTE
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Promocje
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit

3,99 zł

Cena regularna: 5,65 zł

Najniższa cena: 5,65 zł
szt.
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos

1,99 zł

Cena regularna: 2,75 zł

Najniższa cena: 2,50 zł
szt.
Bestsellery

Czym jest zdrowa konserwa?

zdrowa konserwa

Zakonserwowane wyroby mięsne to artykuł kojarzący się szczególnie miłośnikom wyjazdów nad jezioro oraz tym, którzy lubią biwakować w różnych miejscach. Najczęściej nie ma się tam dostępu do restauracji czy sklepów, w związku z czym wcześniej powinniśmy wyposażyć we własny prowiant. Często wybieramy jakieś pieczywo, kiełbaski, czy różnego rodzaju konserwy. Są to posiłki przygotowane wcześniej w domu lub po prostu kupione, czyli tzw. gotowce. Dzięki pożywieniu w słoikach lub puszkach można mieć pewność, że jedzenie przewożone jest w odpowiednich warunkach, oszczędza się też miejsce w plecaku, ponieważ te zajmują mniej miejsca niż większe plastikowe pojemniki.

Co więcej, konserwy są zdatne do spożycia przez dłuższy czas niż standardowo paczkowane wędliny czy inne produkty. Te korzyści z pewnością brzmią zachęcająco, jednak czy taki wyrób może być pozbawiony konserwantów? Warto przede wszystkim przeanalizować jego skład. Powinien być pozbawiony niepotrzebnych dodatków, w tym antyzbrylaczy. Co prawda, jest to bezpieczny składnik, lecz w połączeniu z kwasem w niektórych przypadkach istnieje prawdopodobieństwo wyrządzenia szkody w organizmie, np. doprowadzając do bólu głowy czy nudności. W Polsce nie jest zabronione dodawanie go do soli, ale np. w USA już tak. Priorytetem powinna być jak najwyższa zawartość mięsa – najlepiej celować w takie produkty, które składają się z niego w stu procentach.

Jak przygotować własne konserwy?

Kupno produktów w słoikach to nie jedyna droga nabycia ich. Aby mieć stuprocentową pewność, że konserwa jest bez konserwantów, można ją przygotować samodzielnie. Nie jest to czynność skomplikowana, wystarczy właściwy przepis i odpowiednie składniki. Mięso należy pokroić w kostkę, zmielić, a następnie przyprawić. Powinno się dodać też wodę i żelatynę, a całość wymieszać. Kolejnym krokiem jest umieszczenie mięsa w słoiku, zakręcenie wieczek i włożenie ich do dużego garnka. Gotowanie trwa 2 godziny, po tym czasie konserwy powinny się ostudzić, wtedy są gotowe do spożycia. Własnoręczne przygotowywanie takich potraw sprawia, że są one bardziej różnorodne – można użyć najróżniejszych gatunków mięsa, na jakie tylko ma się ochotę.

Jeśli wzbogaci się te przetwory boczkiem lub naturalnym tłuszczem, znacznie poprawi się ich smak. Tak przygotowane wyroby można jeść na kanapkach lub przygotowane na obiad w połączeniu z makaronem czy ziemniakami. Choć nie jest to zbyt popularna propozycja posiłku, znacznie przyśpiesza czas przygotowania, co dla wielu ludzi w obecnych czasach może być bardzo przydatne. Wbrew pozorom dostarcza też ciekawych walorów smakowych – to w pewien sposób przełamanie rutyny naszych typowych obiadów. Jedzenie konserw jest ograniczone za sprawą łatwej dostępności innych produktów np. mięsa, makaronów, a także niewiedzy w tym zakresie.

Jakie mięso najlepiej sprawdzi się w słoiku?

Kurczak i wieprzowina to zdecydowanie najbardziej popularne mięsa. Często znajdują się w naszym menu obiadowym, a przekłada się na to stosunkowo niska cena i łatwa dostępność. Ciekawą propozycją dla wielu osób chcących zjeść coś innego może okazać się wołowina w słoiku. Jest to dość drogi rodzaj mięsa, przez co je się go zdecydowanie rzadziej, choć z uwagi na jego właściwości powinien regularnie pojawiać się w naszej diecie. To właśnie ono zawiera najwięcej przyswajalnego żelaza. Badania dowodzą, że jest też źródłem witamin, takich jak: A, E, D, B1, B6 oraz B12. Regularne spożywanie wołowiny zaleca się osobom mającym problem z anemią, ponieważ jest ona mocno krwista.

Jak wiadomo, produkt pochodzenia zwierzęcego należy spożyć w niedługim czasie od zakupu z uwagi na termin przydatności. Jeśli, na przykład, udało nam się go dostać w sklepie po promocyjnej cenie, a nie chcemy go od razu, warto pomyśleć o zakonserwowaniu go. Wołowina czy jakikolwiek inny rodzaj produktów zwierzęcych przygotowany w słoiku będzie zdatny do spożycia przez dłuższy czas. To jednak niejedyny rodzaj mięsa, który będzie odpowiedni do tego typu wyrobów. Dość popularną propozycją będzie na przykład konserwa z gęsi czy bażanta. W sklepach ten wybór jest nieco okrojony. Ciekawe propozycje można spotkać na różnych targach, gdzie często dostanie się przetwory przygotowane własnoręcznie bez konserwantów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl