Mąka gości niemalże w każdym domu, przede wszystkim dlatego, że znajduje się praktycznie w większości dań i produktów. Jest składnikiem pieczywa, ciast, sosów i innych wyrobów. Największą popularnością od wielu lat cieszy się tradycyjna mąka pszenna, która jak się okazuje, nie należy do najzdrowszych na rynku. Wytwarza się ją z pszenicy znacznie różniącej się od tej sprzed kilkudziesięciu lat zawierającej wówczas wiele substancji mineralnych oraz witamin z grupy B i PP. Właściwości mąki zależą od procesów obróbki, jakim została poddana.
Mocno przetworzone zboża w zmielonej postaci dostępne są w dyskontach spożywczych zachęcających atrakcyjną ceną. Nie zmienia to jednak faktu, że spożywanie takiej mąki pod różną postacią może doprowadzić do szeregu negatywnych skutków. Dlatego bardzo ważne okazuje się sprawdzanie składu poszczególnych produktów, zanim włoży się je do własnego koszyka. Niestety wiele dostępnych na sklepowych półkach mąk pszennych zawiera duże ilości skrobi, która jest ciężkostrawna, w związku z czym powoduje problemy gastryczne. Znaleźć można również aromaty czy sztuczne barwniki podobnie negatywnie wpływające na stan zdrowia spożywającego.
Mąka orkiszowa o wysokiej zawartości witamin
Mimo wszystko nie można jednoznacznie stwierdzić, że każdy rodzaj mąki pszennej jest niezdrowy. Trzeba przede wszystkim zwracać uwagę na jakość, pochodzenie ziaren, sposób ich przetwórstwa oraz dodatki. Wiele osób jednak ma problemy ze spożywaniem m.in. glutenu. Z myślą o nich, a także tych, którzy wolą nieco inne rozwiązania producenci zadbali o dostępność wielu wariantów produktów z tej kategorii. Zarówno w sklepach online, jak i stacjonarnych można znaleźć artykuły firmy Melvit. Mąka orkiszowa przez nią wytwarzana jest produkowana z orkiszu, czyli odmiany pszenicy. Charakteryzuje się orzechowym smakiem, dlatego też świetnie sprawdzi się u osób lubiących eksperymentowanie w kuchni.
Ponadto uwielbiana jest przez dietetyków i wszystkich starających się zdrowo odżywiać. Ogromną zaletą w przypadku wyrobów Melvit okazuje się to, że zboże do produkcji mąki orkiszowej pozyskuje się z własnych gospodarstw rolnych firmy. W ten sposób przedsiębiorstwo zachowuje kontrolę nad całym procesem uprawy, a także późniejszymi etapami przetwarzania jej. Dzięki temu należy do produktów wysokojakościowych, bogatych w błonnik pokarmowy i białko. Oprócz tego zawiera składniki korzystnie wpływające na układ odpornościowy, krwionośny, a nawet nerwowy – cynk i miedź. Posiada także witaminy E, D i A oraz kwas krzemowy poprawiający wygląd włosów, skóry i paznokci. Zaleca się również spożywanie mąki orkiszowej osobom pracującym umysłowo, jako że poprawia pracę mózgu.
Wysokowartościowa mąka gryczana
Rynek produktów jest naprawdę szeroki, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś dla zaspokojenia swoich upodobań smakowych i zapotrzebowania kalorycznego. Oprócz mąki orkiszowej nadającej się jako główny składnik nie tylko pieczywa, ale również naleśników czy najróżniejszych ciast, świetnym wyborem okazuje się także mąka gryczana. Melvit produkuje też tego typu wartościowe artykuły, które powinno się mieć w domu. Wytwarza się ją z ziaren gryki, przez co cechuje się wyrazistym smakiem. Uwielbiana przez wegetarian, ponieważ zawarte w niej białko roślinne łatwo się przyswaja, zastępując zwierzęce w dietach bezmięsnych. Oprócz tego witaminy z grupy B wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego, co z pewnością można uznać, za dużą zaletę.
Do innych substancji obecnych w mące gryczanej zalicza się magnez, melatoninę oraz lizynę. Dzięki temu regularne spożywanie jej w różnych postaciach zapobiega osłabieniom, bólom głowy, a nawet pomaga w odprężeniu się. Ponadto zalecana jest osobom borykającym się z wysokim cholesterolem oraz ciśnieniem krwi, ponieważ gryka znacząco obniża ich poziom. Bez obaw mogą spożywać ją również cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG=40). Podobnie jak mąka orkiszowa, substancje zawarte w gryczanej, w tym błonnik także obniża poziom złego cholesterolu LDL.