Dbanie o odporność jesienią dzięki przetworom warzywnym

Przetwory warzywne

Okres jesienno-zimowy, to czas kiedy zbilansowana dieta może pozytywnie wpłynąć na poprawę odporności organizmu. W chłodniejszych miesiącach przeziębienia i infekcje zaskakują w najmniej oczekiwanych momentach. Z tego powodu warto się zabezpieczyć stosując naturalne sposoby, jak na przykład dodanie do codziennych posiłków warzyw oraz wykonanych z nich przetworów. Kiszonki, susze, czy nawet soki sprawdzą się doskonale jako przekąska, czy część obiadu lub kolacji w trzecim kwartale roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw staje się ograniczony. Są one wtedy nie tylko gorszej jakości, ale również w wyższej cenie, ponieważ w wielu przypadkach muszą być sprowadzane z innych krajów. Przygotowanie zawczasu większej ilości słoiczków wypełnionych naturalnymi zaprawionymi produktami, to najlepszy sposób na utrzymanie zbilansowanej diety, niezależnie od pory roku.

Przetwory warzywne kupne czy domowej roboty?

Przygotowywanie kiszonek, to letnia tradycja wielu polskich rodzin. Dzięki przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisom zdrowe wyroby magazynowane są w piwnicach i spiżarniach, aby jesienią i zimą zastąpić świeże produkty. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, dlatego tak ważne jest, aby dodawać je do posiłków. Jeżeli jednak w danym miejscu nie są co roku przygotowywane przetwory warzywne, sklep ze zdrową żywnością będzie sprawdzonym źródłem wysokiej jakości artykułów spożywczych. Zaletą kupowania tych gotowych jest możliwość spróbowania zupełnie nowych kombinacji smakowych oraz kiszonek czy suszy z warzyw, których wcześniej nie próbowało się w takich formach. Poza popularnymi przetworami z ogórków czy pomidorów można spróbować również marynowanych buraczków lub grzybów. Każdy słoiczek wyróżnia się krótki składem, dzięki czemu można być pewnym, że w procesie produkcji nie zostały wykorzystane konserwanty czy wzmacniacze smaku. Obecność tego typu artykułów w sklepach sprawia, że każdy może uzupełnić jesienną dietę o zdrowe kiszonki. Sok z buraków czy pomidorów, może służyć jako baza do zup, a także jako dawka witamin w postaci jednorazowej przekąski. Dzięki zakupowi wysokiej jakości przetworów można również nabrać ochoty na spróbowanie wykonania ich własnoręcznie. Tego typu nawyk pozwoli zaoszczędzić na kupowaniu słoiczków, a jednocześnie pozytywnie wpłynie na odporność i kondycję organizmu wszystkich domowników.

Jak przetwory z warzyw wpływają na zdrowie jesienią?

Zalecana przez dietetyków zasada spożywania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest trudniejsza do utrzymania w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych produktów nie jest tak łatwy. Dzięki przetworom warzywnym można zmotywować się do utrzymania zdrowej i zbilansowanej diety. Kiszone oraz pasteryzowane artykuły posiadają dużą ilość witamin z gruby B, a także A, D, E i K. Warto pamiętać, że podczas ich przygotowywania w wysokich temperaturach warzywa tracą witaminę C, dlatego warto uzupełniać ją innymi produktami. Najważniejszą zaletą przetworów jest ich naturalny skład. W procesach pasteryzowania, kiszenia czy suszenia do warzyw nie są dodawane substancje chemiczne. Dzięki temu całym rokiem można spożywać zdrowe, niemające negatywnego wpływu na kondycję organizmu posiłki. Składniki odżywcze oraz minerały obecne w warzywach są niezwykle wartościowe dla zdrowia i urody, dlatego każdy zyska na ich regularnym spożywaniu. Poza sezonami, kiedy dojrzałe owoce i warzywa można kupić za niewielką cenę, przetwory będą nie tylko bardziej opłacalne, ale również smaczniejsze. Zgodnie z rytmem natury, jesienią i zimą lepiej sprawdzą się słoiczki przygotowanych wcześniej kiszonek, kompotów czy soków. W ten sposób można zawsze zaopatrywać się w to co dla organizmu jest najzdrowsze.

Dzięki obecności w sklepach ze zdrową żywnością wysokiej jakości przetworów każdy może uzupełnić swoją dietę o tego typu produkty. Tradycyjna polska kuchnia wykorzystuje kiszonki, a także pasteryzowane warzywa do wielu potraw, dlatego dodanie ich do diety nie stanowi żadnego problemu. Uzupełnienie kuchni o kilka słoiczków kiszonych ogórków lub przecieru pomidorowego o krótkim i przejrzystym składzie, wpłynie pozytywnie na zadbanie o zdrowie domowników również jesienią.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl