Przetwory różnego rodzaju to świetny dodatek do codziennych posiłków jako zalecana porcja warzyw i owoców. Warto je zatem samodzielnie przygotowywać. Swój niepowtarzalny smak oraz naturalny skład wartości odżywczych zachowują przez długi czas, jeśli właściwie się je przygotuje. Istnieje bowiem kilka prostych, lecz istotnych zasad, które warto wziąć pod uwagę, chcąc czerpać jak najwięcej radości i smaku z przygotowywanych soków, kompotów czy dżemów. Oczywiście, przetwory owocowe można również z łatwością kupić w sklepie stacjonarnym bądź internetowym. Dobrze jest jednak wybierać miejsca sprawdzone, które oferują swoim klientom produkty opatrzone etykietami. W końcu zdrowie zapewnia m.in. świadomy wybór artykułów spożywczych, najlepiej jak najmniej przetworzonych.
Odpowiednia pasteryzacja przetworów – praktyczne porady
Przygotowując domowe przeciery, soki czy konfitury, przede wszystkim należy wybierać świeże warzywa i owoce sezonowe. Ważne, aby były nieuszkodzone. Co więcej, najlepiej kupować je od lokalnych dostawców z ekologicznych upraw. Nie można zapomnieć oczywiście o ich dokładnym umyciu. Przy okazji dobrze jest sprawdzić, czy na pewno nie ma na nich żadnych oznak psucia. Następnie należy zadbać o słoiczki. Powinny one mieć nie tylko odpowiednią wielkość. Nie mogą także posiadać żadnych uszczerbień. Równie istotny jest stan nakrętek – brak pęknięć to gwarancja szczelności, a co za tym idzie, dłuższej świeżości przetworów. Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na jakość domowych przetworów jest sterylizacja naczyń, w których mają się one znaleźć. W domowych warunkach można wykonać ją albo w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza, albo w gorącej wodzie. Dobrze, aby wyparzanie nakrętek i słoiczków trwało nie krócej niż 30 minut.
Po naturalnym wyschnięciu naczyń należy z kolei przejść do napełniania ich przygotowanym wcześniej owocowym lub warzywnym przetworem. Warto nie napełniać nim słoiczków po brzegi, a resztki usunąć za pomocą ściereczki nasączonej spirytusem. Jeśli chodzi natomiast o pasteryzację, zaleca się wykonywać ją metodą “na mokro”, czyli zanurzając naczynia w garnku z wodą. Odpowiednio duży pomieści sporą liczbę słoiczków, zaś specjalna wkładka znajdująca się na jego dnie zabezpieczy słoiczki przed stykaniem się oraz ryzykiem pęknięcia podczas gotowania. Po wykonaniu tej czynności warto odwrócić naczynia z przetworami do góry dnem, co sprzyja ich pełnemu domknięciu się. Szczególnie przydatne jest to w przypadku naczyń typu twist, czyli z nakrętkami z gumą i klipsami. Na gotowe weki warto przygotować etykiety i osłonki, które nie tylko pomogą odnaleźć je w piwnicy czy spiżarni, ale także wpłyną na ich estetyczny wygląd.
Jak właściwie przechowywać przetwory owocowe i warzywne?
Niemałe znaczenie dla dłuższej świeżości domowych weków z ulubionymi warzywami i owocami ma miejsce ich przechowywania. Okazuje się, że najlepiej jest przeznaczyć na nie ciemną, suchą oraz chłodną przestrzeń, ponieważ wysokie temperatury, wilgoć oraz światło słoneczne niekorzystnie wpływają na ich jakość, a w konsekwencji przydatność. Wiążę się to bowiem z powstawaniem na nich drobnoustrojów oraz bakterii, które powodują m.in. powstawanie pleśni czy mykotoksyn. Jedzenie takich skażonych dżemów lub przecierów może powodować nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunki, wymioty czy nawet wrzody. Nie należy również spożywać przetworów, które zostały przygotowywane kilka lat temu, nawet jeśli gołym okiem nie widać żadnych oznak ich zepsucia. Choć z pozoru wyglądają one dobrze, z czasem tracą cenne wartości odżywcze i pierwotny smak. Domowe weki najlepiej jest więc zjeść w ciągu 12 miesięcy od daty ich przygotowania.
Podobnie rzecz się ma z przetworami owocowymi lub warzywnymi zakupionymi w sklepie. Te również trzeba przechowywać w odpowiednim miejscu, a także spożyć w określonym czasie. Optymalna dla przetrzymywania zarówno domowych, jak i gotowych weków jest piwnica lub spiżarnia. Są to przestrzenie gwarantujące im właściwe warunki, czyli temperaturę oraz poziom nasłonecznienia i wilgoci. Alternatywą dla nich jest kuchnia. W niej z kolei warto wykorzystać miejsce pod oknem lub wolną półkę oddaloną od piekarnika czy grzejnika. Równie wygodnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie pustych pawlaczy oraz tzw. koszy cargo. Umożliwiają one swobodny dostęp do słoiczków nawet w ciasnych pomieszczeniach. Właściwe zabezpieczenie skrzynek z wekami przed czynnikami pogodowymi pozwala również umieścić przetwory na balkonie bądź w garażu. Możliwości jest wiele. Najważniejsze dla ich jakości i świeżości jest przestrzeganie podstawowych zasad przechowywania oraz przygotowywania, przetworów.
Domowe przetwory to dla jednych wspomnienie lata, dla innych natomiast powrót do smaków dzieciństwa. Bez wątpienia warto je przygotowywać, ponieważ stanowią naturalne bogactwo witamin i minerałów. Posiadają pewny skład i wysoką jakość, a przy tym pozbawione są zagęstników, barwników, konserwantów oraz substancji polepszających ich smak. Co więcej, sałatki, przeciery, czy konfitury zamknięte w słoiczku można przygotowywać nie tylko latem, ale też wiosną i jesienią. Wystarczy tylko zapoznać się z sezonowością owoców lub warzyw, a następnie pasteryzować je na różne sposoby, dowolnie łącząc aromaty.