Krótki termin - #ZEROWASTE
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Promocje
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit
Crispy India z czosnkiem, curry i sezamem 130g Melvit

3,99 zł

Cena regularna: 5,65 zł

Najniższa cena: 5,65 zł
szt.
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas
Szynka Serrano Blok ok. 2,2kg Porxas

126,89 zł

Cena regularna: 140,99 zł

Najniższa cena: 140,99 zł
szt.
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos
Sól kamienna niejodowana o'Sole 1kg Cenos

1,99 zł

Cena regularna: 2,75 zł

Najniższa cena: 2,50 zł
szt.
Bestsellery

żyto – niedoceniany, lecz cenny składnik wielu zdrowych diet

owoce przetworzone

Dokładna historia uprawy żyta nie jest dobrze znana. Nie ulega jednak wątpliwości, że jego ojczyzną jest Azja Środkowa, na terenie której nawet dziś można spotkać jego dzikie odmiany. Prawdopodobnie zboże to trafiło do Europy zupełnie przypadkiem. Początkowo uznawano je za chwast, który, za sprawą odporności na surowe warunki glebowe i klimatyczne, skutecznie wypierał ówczesne zboża, stając się tym samym wtórną rośliną uprawną. Ponadto, jako produkt nieprzyjazny dla żołądka, lecz chroniący przed wygłodzeniem, przeznaczony był głównie dla najuboższych warstw społeczeństwa.

Współcześnie żyto jedynie w Polsce i Europie Środkowej jest jednym z podstawowych zbóż chlebowych. Na świecie ma ono bowiem coraz mniejsze znaczenie gospodarcze. Jego ziarna uprawiane są głównie w dwojakim celu – na paszę dla zwierząt lub jako surowiec przeznaczony do wyrobu mąki. Co ciekawe, zboże to występuje obecnie w wielu różnych odmianach, przy czym każdy region w naszym kraju posiada swoją ulubioną, czyli taką, która najlepiej wrasta na danym gruncie. Dla przykładu, w województwie kujawsko-pomorskim rolnicy najchętniej uprawiają tzw. wariant Diament, Sanko czy Daran.

Żyto jako niezbędny surowiec wyrobu mąki o szczególnych właściwościach

Jako że zboże to ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, najlepiej wrasta na glebach lekkich i suchych. Ponadto nie jest wrażliwe na ubytki w fizykochemicznych właściwościach gleby. Całkiem dobrze znosi również kwaśny odczyn podłoża. Dodatkowo odznacza się wysoką odpornością na mróz. Co więcej, najlepsze odmiany ziaren oraz ich prawidłowa pielęgnacja gwarantują obfite plony tego zboża, które z powodzeniem można wykorzystać chociażby w przemyśle młynarskim. Jak już wcześniej wspomniano, żyto uprawia się nie tylko z przeznaczeniem na pokarm dla zwierząt gospodarskich. Zboże to stanowi również doskonały surowiec do wyrobu mąki.

Ze względu na to, że mąka żytnia od sprawdzonych producentów, takich jak Melvit stanowi zdrowszą alternatywę dla tej pszennej, jest też coraz częściej wykorzystywana w wielu dietach. Nic w tym dziwnego. Posiada ona szereg właściwości wpływających pozytywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzięki zawartych w niej wartościowym składnikom odżywczym, takim jak węglowodany, tłuszcze, białka, a także witaminy z grupy B, minerały (jak np. cynk, fosfor, selen, magnez, żelazo i inne) oraz błonnik, można efektywnie poradzić sobie z wieloma dolegliwościami czy schorzeniami. Badania wykazały m.in., że dieta na bazie produktów żytnich jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków, osób borykających się z przewlekłymi zaparciami czy odchudzających się. Ponadto żyto zapobiega również chorobom układu krążenia oraz nowotworom prostaty i piersi. Obecność karotenu dodatkowo wspiera wzrok, odporność oraz hamuje procesy starzenia. Warto więc włączyć je do codziennych posiłków.

Przekąska z użyciem mąki żytniej, czyli pożywna tortilla z warzywami

Zarówno dietetycy, jak i miłośnicy zdrowego stylu życia proponują smaczne, a zarazem proste w przygotowaniu propozycje nie tylko słodkich, ale także wytrawnych potraw z wykorzystaniem mąki żytniej. Szczególnie popularne jest m.in. domowe pieczywo, ciasta i ciasteczka oraz zakwas na żurek. Równie wartościowym posiłkiem dla wielu osób propagujących racjonalne odżywianie, może okazać się samodzielnie wypieczona tortilla z ulubionymi warzywami. Do przygotowania ciasta będzie potrzebna: mąka żytnia razowa Melvit (1,5 szklanki), woda (0,5 szklanki), oliwa (2 łyżki) oraz sól (szczypta). Jeśli chodzi natomiast o farsz, dobór jego poszczególnych składników zależy od konkretnych upodobań kulinarnych. Dobrze jest stworzyć kolorową kompozycję z różnego rodzaju warzyw i mięsa. Smacznym połączeniem wydaje się wykorzystanie świeżego ogórka, pomidora, fasoli czerwonej, kukurydzy, oliwek, czosnku czy sałaty i jogurtu naturalnego. Nie sposób zapomnieć przy tym o kurczaku lub łososiu, a także aromatycznych przyprawach, takich jak pieprz, kurkuma, bazylia i inne. Oczywiście, farsz przed wyłożeniem na placek, trzeba dokładnie wymieszać.

Wykonanie tej przekąski należy rozpocząć od przesiania mąki do miski, do której następnie dodaje się sól. Letnią lub gorącą wodę z kolei trzeba dodawać stopniowo, jednocześnie ugniatając powstające ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Powstałą w ten sposób masę odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, nie zapominając oczywiście o przykryciu jej ściereczką. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 5-6 części, po czym z każdej formować cienkie placki. Kolejnym krokiem jest smażenie ich na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Warto podkreślić, że dobrze na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Jako że tortilla z mąki żytniej szybko wysycha, najlepiej podawać ją od razu po przyrządzeniu. Nie ulega wątpliwości, że taka przekąska zaskoczy wszystkich gości niepowtarzalnym smakiem i zapachem pobudzającym wszystkie zmysły.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl