Mąka pszenna, żytnia czy orkiszowa – którą wybrać?

Zboża są fundamentalnym źródłem energii w diecie. To z nich powstają produkty takie jak makarony, kasze czy płatki. Nie można też zapomnieć o mące – powszechnie stosowanym artykule spożywczym, bez którego trudno wyobrazić sobie życie. Stanowi kluczowy składnik tysięcy dań na całym świecie. Produkuje się ją w wieloetapowym procesie polegającym na rozdrobnieniu i sortowaniu ziaren zbóż.

czytaj całość »

Podstawowe zasady zdrowego odżywiania

W ciągu ostatnich kilku lat znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób zauważa korzyści płynące ze spożywania odżywczych i nieprzetworzonych pokarmów oraz zwraca uwagę na składy zawarte na etykietach. Wzrost popularności ogólnie pojętego fitnessu i zwiększenie różnorodności artykułów w sklepach sprawiło, że ludzie zaczęli częściej samodzielnie gotować w domach i eksperymentować z produktami, których wcześniej nie znali.

czytaj całość »

Starodawne konserwy – życie bez konserwantów?

Podczas planowania zakupu żywności, która ma charakteryzować się długim okresem przydatności, należy skupić całe pokłady uwagi na sposobie konserwacji. Istnieją dwie metody, które mają na celu spowolnienie psucia się przechowywanej żywności – naturalna oraz chemiczna. W tym tekście uwaga zostanie poświęcona pierwszemu ze sposobów. Powodem nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się z popsutego jedzenia są mikroorganizmy, które znajdują się w niezakonserwowanej żywności.

czytaj całość »

Czym jest zdrowa konserwa?

Zakonserwowane wyroby mięsne to artykuł kojarzący się szczególnie miłośnikom wyjazdów nad jezioro oraz tym, którzy lubią biwakować w różnych miejscach. Najczęściej nie ma się tam dostępu do restauracji czy sklepów, w związku z czym wcześniej powinniśmy wyposażyć we własny prowiant. Często wybieramy jakieś pieczywo, kiełbaski, czy różnego rodzaju konserwy. Są to posiłki przygotowane wcześniej w domu lub po prostu kupione, czyli tzw. gotowce.

czytaj całość »

Dlaczego warto sięgać po naturalną zdrową żywność?

Obecnie obowiązują liczne trendy, za którymi wiele osób podąża po to, aby być nowoczesnymi i nie odstawać od innych. Zdecydowanie najlepszą modą, jaka do tej pory powstała jest zdrowe odżywianie i wybieranie wartościowych produktów zamiast tych wysoko przetworzonych. Niestety, w sklepach coraz więcej artykułów jest wątpliwej jakości, a sprawdzając ich skład, możemy niemiło się zaskoczyć. Czytanie etykiet powinno być najważniejszą i nieodłączną częścią każdych naszych zakupów.

czytaj całość »

Czy warto zdecydować się na domowe przetwory owocowe i naturalne przekąski?

Handel spożywczy na przestrzeni lat bardzo się rozwinął. Za sprawą powszechnej dostępności towarów możemy kupić wszystko, na co tylko mamy ochotę, a jedyną przeszkodą stojącą na drodze jest budżet. Głównie właśnie przez to konsumenci odchodzą od przygotowywania własnych przetworów owocowych i zdrowych przekąsek. Wbrew pozorom nie zabiera to aż tak wiele czasu, jak mogłoby się wydawać. Tworzenie własnych wyrobów to między innymi sposób na ciekawe spędzenie wolnej chwili z domownikami, lecz przede wszystkim daje stuprocentową pewność tego, że jemy zdrowo.

czytaj całość »

Kulinarne zastosowania przetworów owocowych

Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez owocowego soku czy też tradycyjne ciasto bez powideł. Od śniadaniowych dżemów aż po kompoty przyrządzone przez babcię — przetwory pozwalają na cieszenie się smakiem owoców na wiele różnych sposobów. Są wykonywane w domowych warunkach latem i jesienią. Zamknięte w słoiczku skarby stanowią idealny dodatek do wielu posiłków.

czytaj całość »

Mąka żytnia Melvit — postaw na zdrowie

Mąka stanowi jeden z podstawowych składników wielu produktów, które można znaleźć w naszej domowej spiżarni i stosuje się ją zarówno do przygotowywania prostych, jak i złożonych dań. Choć najchętniej kupuje się mąkę pszenną, badania naukowe wskazują, że organizm człowieka lepiej przyswaja produkty żytnie.

czytaj całość »

Słodkie i słone bio przekąski wysokiej jakości

Każdy lubi czasami wrzucić coś na ząb i nie ma w tym nic dziwnego. Chipsy, bakalie, słone paluszki — istnieje wiele produktów, które mogą stanowić idealną przekąskę między posiłkami. Często nagła chęć zjedzenia czegoś słodkiego jest sygnałem od naszego organizmu, że potrzebujemy zastrzyku energii. Natomiast ochota na coś słonego może być spowodowana niedoborem minerałów, takich jak wapń, żelazo czy potas.

czytaj całość »

Rosnąca popularność mąki żytniej

Zdrowy tryb życia bardzo często wiąże się z szukaniem różnego rodzaju alternatyw dla stosowanych w kuchni składników. Naturalne słodziki w coraz większej ilości zastępują cukier rafinowany, natomiast różnorodne odmiany mąki zaczynają być popularniejsze niż tradycyjna pszenna. Pieczywo może być szkodliwe dla organizmu, ze względu na dużą ilość glutenu i skrobi, mogących spowalniać metabolizm i utrudniać procesy trawienne. 

czytaj całość »

Praktyczne i zdrowe konserwy

Nowoczesne technologie pakowania i przechowywania pozwalają na dłuższe zachowanie przydatności produktów bez dodawania do nich szkodliwych wypełniaczy. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością konserwy są dobre jakościowo, a co najważniejsze mogą stanowić smaczny dodatek do obiadu lub bazę całej potrawy. Zarówno mięsne, rybne, jak i warzywne puszki przydają się w wielu sytuacjach. 

czytaj całość »

Słodkie i zdrowe potrawy z owocami także zimą

Latem w sklepach oraz na targowiskach można zaopatrzyć się w najświeższe warzywa i owoce. Dzięki ich szerokiej dostępności jest to czas, kiedy łatwo zadbać o zdrową dietę. Są one bogatym źródłem witamin i mikroskładników, dlatego tak ważne jest, aby były obecne w codziennych posiłkach. Popularne w Polsce owoce jagodowe oferują mnóstwo właściwości zdrowotnych, więc warto spożywać je każdego dnia, nie tylko w najcieplejszych miesiącach.

czytaj całość »

Przetwory warzywne – kupić czy zrobić samodzielnie?

W okresie zimowym dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, dlatego dobrym pomysłem jest uzupełnienie swojej domowej spiżarni o przetwory. Wykonywane samodzielnie mogą zawierać wszystkie ulubione dodatki, jak duża ilość czosnku czy koperku, a także papryczki chili. Ogórki z przyprawą curry lub buraczki z chrzanem, to popularne kombinacje, które czasami trudno jest znaleźć na półkach sklepowych.

czytaj całość »

Przetwory owocowe – pyszny dodatek do zdrowych posiłków

Codzienne obowiązki i pośpiech często sprawiają, że jemy cokolwiek lub stale to samo. Nie mamy czasu lub chęci, by przygotować pożywny obiad, który dałby nam energię na resztę dnia. Wielu z nas ogranicza się do prostych kanapek na śniadanie czy kolację, niekiedy nawet bez dodatku warzyw. Słaba dieta prędzej czy później da o sobie znać, dlatego naprawdę warto zmienić nawyki żywieniowe i opracować wartościowe menu na co dzień.

czytaj całość »

Wykorzystanie mąki żytniej w kuchni – co powinniśmy wiedzieć?

Już od dawna wiadomo, że odmiana żytnia mąki przynosi dużo więcej korzyści odżywczych niż powszechnie stosowana pszenna. Wspiera organizm przy odchudzaniu, zatem powinna stanowić element diety redukcyjnej. Do tego wspomaga przemianę materii i reguluje cukier we krwi, a jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ma dużo więcej węglowodanów i błonnika niż mąka pszenna. Jednocześnie cechuje się niższą zawartością glutenu...

czytaj całość »

Konserwy – doskonały składnik dań obiadowych

Rutyna dnia codziennego potrafi wprowadzić nas w marazm. Te same czynności, zarówno w pracy, jak i w domu, wykonywane o stałych porach powodują niekiedy znużenie, przez które mamy mniejszą chęć na gotowanie, a zakupy często robimy machinalnie, wkładając do koszyka standardowe produkty na śniadanie, obiad i kolację. Poza tym, w codziennym zabieganiu nie zawsze jest okazja, by przyrządzić bardziej wyszukane danie, dlatego wielu z nas ogranicza się do szybkich posiłków z makaronem lub ryżem.

czytaj całość »

Zdrowe i smaczne przekąski? To możliwe!

Obecnie coraz większa liczba konsumentów zwraca szczególną uwagę na to, co je każdego dnia. Trend zdrowego odżywiania jest już powszechny, co dowodzą liczne inicjatywy społeczne, oferty sklepów spożywczych oraz blogi kulinarne i life style’owe, na których często podejmowane są tematy zdrowej diety czy bio produktów. W internecie znajdziemy masę prostych przepisów na szybkie dania z warzywami o obniżonej zawartości tłuszczu lub z ograniczoną ilością mięsa.

czytaj całość »

Ogromny wybór naturalnych przetworów z owoców

Najlepszym czasem na zrobienie zapasów na zimę do domowej spiżarni jest lato. To wtedy z łatwością nabyć można świeże i różnorodne owoce oraz warzywa sezonowe. Dzięki temu wielu miłośników kulinariów decyduje się na przyrządzenie własnych przetworów w różnych formach. Posłużyć mogą do tego chociażby truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki, żurawina, śliwki oraz dynie. 

czytaj całość »

Zdrowotne atuty płatków owsianych

Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka będzie najzdrowsza alternatywa dla kanapek na śniadanie. Odpowiedzi może być wiele, jednak do najtańszych i najzdrowszych posiłków zaliczyć można z pewnością owsiankę. Jest ona nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale także smaczna i sycąca — zwłaszcza jeżeli dodamy do niej ciekawe dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce, orzechy, cynamon lub kakao.

czytaj całość »

Zalety domowego przyrządzania konserw mięsnych

W Internecie łatwo znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania o przedłużonym terminie ważności. Produkcja domowych konserw może być nie tylko sprawdzoną metodą na zapewnienie sobie przekąsek o dobrym składzie na każdą długą podróż, ale także interesującym sposobem na spędzanie czasu w kuchni. Dla pasjonatów gotowania przyrządzenie konserwy będzie na pewno ciekawym wyzwaniem kulinarnym.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl