

2,39 zł
Kasza bulgur 4x100g Melvit
Opis
Kasza bulgur uzyskiwana jest z najbardziej wartościowej pszenicy - durum. Najpierw ziarna poddawane są procesowi gotowania, później suszenia i na koniec, aby pozbyć się otrąb i zarodków pszennych zostają rozdrobione.
Największą popularnością kasza cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu. Z powodzeniem zastępuje w kuchni ziemniaki i makaron.
Bulgur posiada więcej białka niż tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny – 46 dzięki temu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej, dlatego często sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i dbające o linię.
Kobiety w ciąży i osoby borykające się z problemem niedokrwistości powinny włączyć do swojej diety kaszę, ponieważ uzupełnia ona niedobory kwasu foliowego.
Błonnik pokarmowy zawarty w bulgurze odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób układu naczyniowo-sercowego.
Bulgur jest składnikiem wielu orientalnych dań to podstawowy składnik bardzo popularnej w Turcji sałatki Tabbouleh. Można go wykorzystać również podczas przygotowania przekąsek, deserów, faszerowanych warzyw, głównych dań obiadowych – doskonale smakuje jako dodatek do ryby lub mięsa.
Skład: kasza bulgur z pszenicy durum
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1395 kJ / 330 kcal
- Białko:13 g
- Błonnik:8 g
- Węglowodany:62 g
- Cukry:0 g
- Tłuszcze:1,5 g