Kukurydza konserwowa 400g Moja Marka

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,05 zł
bez kosztów dostawy
4.05
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Kukurydza (łacińska nazwa Zea mays subsp. mays) to bardzo wartościowe pod względem odżywczym warzywo, jedno z pierwszych hodowanych na dużą skalę roślin przez człowieka. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa i Południowa. Wiadomo, że co najmniej 7 tysięcy lat temu warzywo to było podstawą w menu starożytnych plemion: Azteków, Inków oraz Majów. 

Kukurydza to w dużej mierze skrobia i białko (niepełnowartościowe), ale najbardziej cenimy tę roślinę jako dobre źródło witamin: A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, minerałów takich jak: potas, magnez i mangan oraz błonnika pokarmowego. Kukurydzę warto wspomnieć dla kombinacji przeciwutleniaczy innych jak witamina C i A czyli witaminy E i selenu. Warto również wspomnieć o naturalnym barwniku kukurydzy - zeaksantynie. Związek ten przynosi dobre efekty w profilaktyce choróbnowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi. Osoby jedzące regularnie świeżą kukurydzę będą też rzadziej cierpiały na choroby dróg moczowych.

 Jest ona bardzo chętnie przez nas spożywana jako kolba - ugotowana w lekko osolonej wodzie i polana masłem (kupujemy ją jako świeżą lub mrożoną) lub grillowana lub w formie konserwy jako pojedyncze ziarenka w słonawej zalewie. Kukurydza konserwowa stanowi cenny dodatek przede wszystkim do sałatek. Można sporządzać z niej również kremowe zupy. 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl