
Mąka z cieciorki 500g Melvit
Opis
Mąka z cieciorki otrzymywana jest ze zmielonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego).
Jest ona cennym źródłem białka, które stanowi alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Cieciorka to roślina strączkowa o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany w niej zawarte wolno przenikają do krwi nie powodując gwałtownego wzrostu glukozy. Dzięki czemu energia pozostaje w organizmie na długo.
Mąka z cieciorki redukuje stężenie złego cholesterolu i ogranicza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym.
Potas i magnez dodają energii i przeciwdziałają zmęczeniu.
Kwas foliowy i żelazo występujące w mące bardzo dobrze wpływają na wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego jest to szczególnie ważny produkt dla kobiet spodziewających się potomstwa.
Mąka z ciecierzycy jest podstawowym składnikiem kofty, można z niej przygotować flan, pasztety, kotlety, naleśniki, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. Jest bardzo często wykorzystywana w kuchni indyjskiej.